Haptonomie

'Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar'

Wat is haptonomie?

Haptonomie is de wetenschap van het menselijke gevoelsleven en is een samenvoeging van de oudgriekse woorden; Hapsis (gevoel/tast) en nomos (wet/norm).

In onze maatschappij worden we veelal aangesproken op ons denken, er is lange tijd een scheiding geweest tussen dat denken en ons voelen. Echter, de mens is een geheel. Lichaam en geest oftewel hoofd en hart, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Haptonomie helpt je om in contact te komen met je gevoel.

Bij elke ontmoeting reageert je lijf, je lichaam weet het al. Soms merk je dat je afstand houdt of dat je weg wilt lopen, terwijl je een ander juist wil naderen of knuffelen. In relaties met andere mensen wordt je voortdurend geraakt door wat het contact met de ander met jou doet.

In de bevestiging,
mag de ander
geheel zijn zoals hij is,
om te kunnen worden
die hij is
maar nog niet kan zijn

En hij mag 
zichzelf worden,
op zijn wijze
en in zijn uur.

Anna Terruwe

Of in mijn woorden;

Je mag zijn wie je bent, 
om te worden wie je bent
maar nog niet kunt zijn.

En je mag het worden,
op jouw manier
en in jouw tijd.

Je krijgt meer inzicht in jezelf en je patronen

Als je klachten ervaart heeft dit vaak een betekenis. Je lichaam geeft op die manier aan er is meer aan de hand. Hoe vervelend dat ook kan zijn, als je de oorzaak gaat zoeken, geeft dit je een kans om jezelf beter te leren kennen en om je te ontwikkelen.

Het doel van haptonomische begeleiding is niet om zo snel mogelijk de gevolgen van de klacht op te lossen, maar om te onderzoeken wat er achter zit. Je krijgt meer inzicht in jezelf en in je patronen. Want dan pas ben je in staat om structureel iets aan het probleem te doen.

In de haptotherapie of gaan we door aanraking en ervaringsgerichte situaties naar het gevoel. 

– Wie ben ik?
– Hoe doe ik de dingen?
– Wie ben ik in relatie tot de ander?

Er is geen goed en fout, het gaat over de ervaring, wat er is, dat is er!